Hogyan válasszunk megfelelő fűnyírót gyep felületünk gondozására?

Ahhoz, hogy szép rendezett, egységes gyep felületünk legyen, nemcsak megfelelően öntözni, hanem szükség szerint rendszeresen vágni is szükséges. Erre a hagyományos kézi kaszán kívül a legalkalmasabb szerszám a fűkasza vagy a fűnyíró. A választott szerszámunk beszerzésekor fontos figyelembe vennünk a kertünk terepviszonyait a terület nagyságát, talaját, a fűnyíró motorjának meghajtását, zajszintjét, valamint annak eldöntését, szükség van-e fűgyűjtő tartályra, és ha igen, mekkora méretűre van szükség. Mindezeket alaposan mérlegelve kell megvásárolnunk, hogy a fűnyírás kellemes és hasznos időtöltés legyen.

Az első szempont a kert területének mérete és tulajdonságai, ami alapján kiválaszthatjuk a megfelelő vágásszélességgel és motorral rendelkező fűnyírót. Bár az első gondolat az lehet, hogy minél nagyobb a vágásszélesség, annál jobb, de érdemes átgondolni ezt. Ha szűkös, keskeny területeken kell dolgoznunk, akkor kisebb vágásszélességű gép lehet célszerű. Nagyobb, sík területeken viszont a nagyobb vágásszélesség előnyös. Például 30-40 cm vágásszélességű fűnyíró 200-300 m2-ig, 40-50 cm vágásszélességű fűnyíró 500-600 m2-ig, és 50 cm fölötti vágásszélességű fűnyíró 600-1000 m2-ig ajánlott.

Amennyiben dimbes-dombos, göröngyös, nehezen megközelíthető területünk van, érdemes olyan fűnyírót választanunk, amely nagy átmérőjű hátsó kerekekkel van felszerelve, vagy akár önjáró funkcióval is rendelkezik. Ebben az esetben a benzinmotoros fűkasza vagy akkumulátoros fűkasza is megfontolandó lehet, különösen akkor, ha a területen fák, virágágyások, dekorációk vagy bármilyen építmény, járda található. Nagy és egyenetlen területeken az önjáró fűnyíró a legalkalmasabb választás, mivel könnyen kezelhető a lazább talajokon, egyenetlen felszínen is. A kicsiny felületek kezelésére, főleg a különböző szegélyek apróbb felületek megfelelő karbantartására a legmegfelelőbb a kézi fűvágó olló (vagy ennek akkumulátoros változata).

A fűnyíró típusának kiválasztásánál fontos tényező a terület mérete. Kis területen (2-300 m2) érdemes elektromos fűnyírót választani, mely könnyen kezelhető, alacsony zajszintű és környezetbarát, a vezetékes változat korlátozottabb mozgást, míg az akkumulátoros teljes mozgás szabadságot nyújt. Nagyobb területen (5-600 m2 felett) pedig vagy a dupla akkumulátoros fűnyíró, de inkább benzines fűnyíró javasolt, ami gyors és hatékony, bár zajos és nehezebb az akkumulátoros verziónál. Itt jegyezném meg, hogy főleg a városokban elterjedt önkormányzati rendelet tiltja reggel 7 előtt és este 19 után, valamint vasárnap a fűnyíró gépek használatát ami elsődlegesen a hangos benzinmotoros változatokra érvényesek. Az elektromos motorral szerelt fűnyírók és fűkaszák motorhangja elhanyagolható, így ezekre ez a tiltás nem vonatkozik.

A kertünk rendezett képének fenntartásához nem elegendő a nagyra nőtt fű levágása, azt össze is kell gyűjteni. Erre akkumulátoros vagy benzinmotoros kaszát és/vagy kiegészítőként akkus fűszegélyvágót, esetleg fűgyűjtő nélkül használjuk a fűnyírót, úgy a legalkalmasabb szerszám a hagyományos gereblye vagy a lombseprű.  A fűgyűjtés szempontjából a legtöbb fűnyíró rendelkezik fűgyűjtő tartállyal, ami megkönnyíti a gereblyézést. A gyűjtőtartályos fűnyírók a levágott füvet egy erre a célra kialakított tartályban gyűjtik össze, így elkerülhető a gyomok magvainak szétszórása. Az oldalkidobós rendszerű fűnyírók pedig a füvet oldalra dobják ki, ami praktikus elhanyagolt területeken. Az akkumulátoros fűnyíró is jó választás lehet kisebb és nagyobb területeken, mivel csendes, környezetkímélő és könnyen kezelhető, szinte mindegyik rendelkezik fűgyűjtő tartállyal.

GRAPHITE Akkus fűnyírógép Energy V x V mm Akku nelkulVERTO Kézi hajtású fűnyíró mm 45mmGRAPHITE Benzines Fűnyírógép LE kW önjáró vágásszélesség mm vágásmagasság mm euroGRAPHITE Akkus fűkasza Energy V x V Li lon mm vágási szélesség akku nelkulVERTO Akkus fűszegély és sövénynyíró olló 7.2v

 

Ha már megvan a megfelelő eszközünk akkor fontos tényező még mielőtt elkezdenénk a fűnyírást, az, hogy mefgelelően védjük egészségünk munka közben.  Itt elsődleges a fejet, szemet és fülvédőt is tartalmazó megfelelő sisak használata, melyel megóvjuk szemünket a fűnyírás közben esetlefesen felpattanó növényi daraboktól, kavicsoktól. A kaszánál fontos továbbá a kesztyű viselete. De ne feledkezzünk meg a lábunk védelméről egy kényelmes zárt bakancs és hosszú nadrág viselésével.

Összességében tehát alaposan át kell gondolnunk a kertünk jellemzőit, azt, hogy hogyan szeretnénk továbbiakban fejleszteni, alakítani, hogy a megfelelő fűnyírót válasszuk, így a fűnyírás örömteli időtöltéssé válhat.

 

-el Lohr-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük