Javaslatok kezdő kertészek számára

kezdő kertész

Alap kerti szerszámok

Szeretnék néhány gondolatot megosztani azokkal a fiatalokkal, akik a kezdő kertészek népes táborát szeretnék gyarapítani, akik a városi környezetből kiszabadulva, kertesházba költöznek és szeretnék ha a kertjük nem egy teljesen leburkolt egységes felület, hanem egy zöld, fenntartható, pihentető környezetet kialakítani a kiskertük méretétől függően. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ez nem fog egyik pillanatról a másikra megvalósulni, de tudatos kialakítással egy komfortos, élhető és családbarát kertet tudunk kialakítani.

Kert tervezésnél figyelembe kell vennünk az épület, kocsi bejáró, garázs és egyéb mellék épületek, kutya kennel elhelyezkedését, illetve alternatív kialakítási lehetőségét. Végig kell gondolni, hogy milyen haszon- és dísz-növényeket ültetünk. Itt jegyezném meg, hogy vannak olyan fűszernövények, amik dísznövényként is megállják a helyüket, illetve megfelelő kialakítással egy egyszerű paradicsomból, vagy uborkából is lehet a szem számára kedves látványt kialakítani.

A növények kiválasztásánál legyünk figyelemmel azok víz igényére, hogy az öntöző rendszert minél egyszerűbben ki tudjuk alakítani, vagy a hagyományos locsolóból való öntözést választjuk.

Figyelembe kell venni ugyanakkor azt is, hogy milyen a talaja a területünknek. Homokos a talaj, vagy fekete föld, feltöltött, vagy természetes. Ezek a tényezők meghatározzák a területünk tápanyag tartalmát és víz háztartását is. Vannak olyan növények amik a homokosabb talajokat kedvelik, vannak amik a tápanyagokban gazdagabb talajokat.

Milyen eszközöket ajánlunk a kezdő kertészek számára?

Ha sikeresen megálmodtuk a kertünket, akkor nincs más mint beszerezni a szükséges szerszámokat az álmunk megvalósításához. Az alábbiakban felsorolok néhány kerti szerszámot, amelyek hasznosak, mondhatni alap felszereltség, minden kezdő kertész számára:

VERTO Gereblye fogú fanyellel

VERTO Gereblye

VERTO Ásó fém nyél műanyag markolat

VERTO Ásó

VERTO Kapa horoló cm fanyéllel 120cm

VERTO Horoló Kapa

VERTO METSZŐOLLÓ MELLÉVÁGÓ mm penge mm VÁGÓKAPACITÁS mm teflon bevonat

VERTO Metszőolló

VERTO Permetező háti l

VERTO Permetező

 

 

 

 

 

 1. Gereblye: Ez a szerszám segít a talaj fellazításában elegyengetésében és a száraz levelek, fűmaradványok, ágak összegyűjtésében.
 2. Ásó: Az ásóval könnyedén áshatunk gödröket, lazíthatjuk a talajt, ültethetünk növényeket vagy elvégezhetünk kisebb földmunkákat a kertben.
 3. Kapa: A kapával meg tudjuk tisztítani a gyomoktól kiskertünket, fel tudjuk lazítani a talajt és el tudjuk távolítani a gyökereket.
 4. Metszőolló: A metszőollóval vághatjuk vissza a túlnyúló ágakat, formázhatjuk a bokrokat és fák koronáit.
 5. Kerti permetező: A permetezővel könnyedén tudjuk a növényvédelmi feladatokat ellátni, ezáltal megvédjük őket kártevőktől vagy betegségektől.
 6. Fűnyíró: Ha van fűvel borított terület a kertben, akkor annak karbantartásáról, egy jó minőségű fűnyíróval, gondoskodhatunk a rendszeres fűnyírási feladatról.
 7. Kerti locsolókanna vagy locsolócső: Az öntözőkanna vagy a locsolócső segítségével biztosíthatjuk a növények számára szükséges vizet.
 8. Kés vagy sövényvágó: Egy jó kés szinte bármilyen feladatra használható. Például palánta gyökerének kiásni a gödröcskét, vagy elvágni a kötöző zsinórt, esetleg egy-egy vad hajtást levágni, ha nincs kéznél a metsző olló.  Ha sövényeket vagy bokrokat szeretnénk vágni vagy formázni, ezek a szerszámok hasznosak lehetnek.
 9. Kertészeti kesztyű: Fontos, hogy védjük a kezünket a sérülésektől és a kémiai anyagoktól, ezért érdemes jó minőségű kertészeti kesztyűt használni.
 10. Kötöző zsinór: a különböző haszonnövények (paprika, paradicsom, szőlő, stb.) futtatásához, formázásához nyújt segítséget.
  GRAPHITE Akkus fűnyírógép Energy V x V mm Akku nelkul

  GRAPHITE Akkus fűnyírógép

  NEO öntözőpisztoly

  Top Tools Kés MM penge műanyag tokkal

  Top Tools Kés

  VERTO Munkakesztyű 9

  VERTO Munkakesztyű

  NEO Polipropilén PP zsinor m

  NEO zsinor

 

 

 

 

 

Ez csak néhány példa a kerti szerszámok közül, és a konkrét igényektől és kertmérettől függően más eszközök is lehetnek hasznosak. Fontos, hogy mindig válasszunk jó minőségű szerszámokat, mivel ezek hosszú távon megtérülnek és könnyebbé teszik a kerti munkákat. Ebben segítséget tudunk nyújtani honlapunk „Kerti szerszámok” és „Kéziszerszámok” menüpontjában.

Cikkünk hamarosan folytatódik.

 

-el Lohr-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük