Kertgondozási tippek a nyári hónapokban.

Gondolatok a kertgondozási feladatokról a nyári hónapokban.

 

Az alábbiakban szeretnék néhány kertgondozási ötletet adni a kezdő kertészeknek, hogy mire kell odafigyelni nyáron, hőségben vagy jégesőben, szélsőséges és normál időjárási körülmények között.

Az első és legfontosabb a megfelelő öntözés.

A napi átlag hőmérséklet növekedésével együtt mint mindenkinek, úgy a növényeinknek is egyre több vízre van szükségük. A dísznövények lombozata, virágzata sokkal élénkebb, szebb és tartósabb, ha megfelelő mennyiségű vizet kapnak. A haszon növényeinknek pedig nemcsak a növény önellátására kell a víz, hanem az egészséges gyümölcs növekedéséhez is.

Hogyan öntözzünk?

Ha előzetesen drén csövet fektettünk a kertünkbe akkor tulajdonképpen csak annyi a dolgunk, hogy naponta a kert méretének megfelelő időtartamban a csőrendszer által növényeink gyökerére juttassuk a kellő mennyiségű vizet.

Ha kézilocsoló és/vagy locsoló pisztoly segítségével öntözünk akkor nagyon fontos, hogy vagy korán reggel, vagy késő este öntözzük növényeinket, mert ha véletlenül a levélre kerül egy vízcsepp, úgy az mint egy lencse a nap fényét begyűjti és a levelet megperzseli. Lehetőség szerint próbáljuk a növények tövére önteni a vizet. Érdemes kapával meglazítani a talajt a növények töve körül rendszeresen, hogy a víz könnyebben utat találjon a gyökérzet felé. A gyepet, vagy locsoló pisztoly, vagy esőztető rendszerrel öntözzük, de ezt is csak a kora reggeli és/vagy a későesti órákban.

Locsoló

locsoló pisztoly

esőztető

Következő hasonlóan fontos dolgunk a megfelelő tápanyag utánpótlás a növényeink számára.

Itt most nem térnék ki a tavaszi munkák során eszközölt tápanyag bevitelre (mű- vagy szervestrágyázás), hanem a nyár folyamán a növényeink növekedése, termés hozatala során valamely tápanyagból többet használ fel az adott vegetáció, mint amennyire számoltunk, akkor azt pótolni kell. Azt, hogy mikor, mit, arra a növényeink mindig megfelelő jelzést adnak. Például a szőlő esetében ha a levél erezete mellett elkezd sárgulni, akkor magnézium hiányos a növény, amit keserű só oldattal való öntözéssel direkt tudjuk pótolni. Ha van zöldséges ágyás is akkor azt heti rendszerességgel egy kis tápsós vízzel is meg lehet locsolni, hogy szépen fejlődjenek a növényeink.

A nyári hónapok során előfordulnak speciális csak nyáron előforduló betegségek, fertőzések.

Ezek zömmel gomba fertőzések. A legjellemzőbb a hosszabb száraz meleg időszakban megjelenő lisztharmat és a száraz meleg időszakot követő záporos-zivataros időszak után a peronoszpóra. Ezen betegségek ellen a leghatékonyabb védekezés ha rézgálic és kén keverékével lepermetezzük a növényeket.

A másik ide sorolható veszély forrás a rovar fertőzések. Jellemzően levéltetű, atka, poloska. Ezek ellen szintén permetezés javasolt, megfelelő növényvédő szerekkel.

A permetezésnél vigyázzunk arra, hogy a mind a gomba, mind a rovar fertőzés a levél fonákát és nem a színét támadják. Így a hatékony permetezés érdekében alulról felfelé, a levélkék aljára kell juttatni a permetszert. Ez mind a dísznövényeknél, mind a haszonnövényeknél, gyümölcsfáknál érvényes, mondhatni főszabály.

A metszés szerepe, a metszőolló használata.

Ha eljutottunk oda, hogy a kertünk szépen fejlődik, megfelelően öntözzük és tápanyaggal, növényvédelemmel ellátjuk, akkor már csak annyi dolgunk van, hogy megfelelően formában tartsuk növényeinket. A dísznövények esetén a megfelelő formára igazítás, a haszonnövényeknél a fölösleges hajtások, indák eltávolítása, metszése. Ez azért fontos, mert a növényünk így nem fog tápanyagot elvonni a gyümölcs fejlődésétől, a felesleges levélzet, ágak, kacsok fejlesztésére. Metszőollónkkal a vágást mindig a fő ág tövénél kell megejteni, hogy a növényünk a rajta keletkező sebet könnyebben be tudja gyógyítani. Tőből kell a vágást megejteni, hogy az esetlegesen megmaradó csonkból ne tudjon újabb fölösleges inda fejlődni.

sövényolló

sövémyvágó

metszőolló

jég háló

Utolsó témakör ebben a cikkünkben a szélsőséges időjárás.

Az utóbbi időkben egyre jobban elterjedő szélsőséges időjárások elleni védekezés is fontos a kertünk szépségének, terményeink megóvása érdekében. A szélsőségesen erős széllel járó viharok ellen a megfelelő kötözéssel (ami lehet függesztett, karózott vagy lugas kialakítású) lehet védekezni. Fontos megjegyezni, hogy nem feltétlenül elég felfuttatni a növényt, hanem a megfelelő zsinórral rögzíteni is kell.

A jégeső ellen, jégháló kifeszítésével lehet védekezni, melyet szintén megfelelő szakító szilárdságú kötélzettel kell ellátni.

 

-el Lohr-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük