Olcsó kertépítés! Hogyan?

Szeretnénk olcsó, de dekoratív és tartósan szép kertet létrehozni? Ha saját erőből, „csináld magad” alapon terveznénk meg kertünket, akkor három dologtól függ a célunk elérése: mennyi pénzünk és mennyi időnk, energiánk van a kertépítésre. Ebben a cikkben azon kertbarátok számára szeretnénk hasznos tippeket adni, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy mindenre szakembert fogadjanak fel, hanem nagyobbrészt saját energiából szeretnék kialakítani a kertjüket. Fontos azonban, hogy ne dobáljuk ki az ablakon a pénzünket: kerüljük a szarvashibákat, ne kelljen tapasztalatlanságunkból fakadóan többet költeni az anyagdíjra, mint ami szükséges! Az alábbi 10 pont hasznos segítség lehet minden kertbarát számára, aki a lehető legtöbbet szeretné kihozni a kertépítésből, méghozzá a lehető legkevesebb költségből:

1. Első dolgunk a talajminőség vizsgálata legyen! Vizsgáljuk meg a talaj minőségét, és annak megfelelően válasszuk ki a kertünk leendő növényeit, alakítsuk ki a kerttervet! Attól függően, hogy a kert talaja inkább homokos vagy inkább agyagos, különböző növények kiválasztása optimális a leendő kertünk számára. Ha szükséges, végezzünk talajjavítást!

2. A kertépítés házilagos sikerének kulcsa, hogy kellőképpen utánajárjunk a dolgoknak. Nézzünk utána, olvassunk megbízható írásokat az internetes szakirodalomban arra vonatkozólag, amit tervezünk! Beszéljük meg elképzeléseinket tapasztaltabb kertbarátokkal – biztosan találunk ilyen személyt a családban, a szomszédságban, vagy akár egy internetes fórumon.

3. A megfelelő kertterv elkészítése a sikeres kertépítés egyik alapköve. Hogyha magunk akarunk tervezni valami bonyolultabbat, vizsgáltassuk meg a kerttervünket szakemberrel is – összességében így is jóval olcsóbban jövünk ki, mintha vele terveztetnénk meg a kertet, viszont rengeteg

4. Ne vegyünk meg mindent egyszerre – időzítsük a beszerzést!
Vegyük meg a házilagos kertépítéshez szükséges dolgokat olcsóbban akkor, amikor szezonjuk van! Ne szerezzünk be mindent rögtön egy multicég polcairól, mert azok sem árban, sem pedig minőségben nem biztos, hogy megérik a pénzüket az adott időben. Például, ha ősz közepétől tavaszig olcsóbban juthatunk hozzá az öntözéstechnikai anyagokhoz, október-november környékén pedig töredékéért vásárolhatunk szabadgyökeres földlabdás növényeket, mintha szezonon kívül vennénk meg a konténeres növényanyagot.

5. Használjuk ki az ingyenes lehetőségeket!
Éljünk azokkal a lehetőségekkel, amik nem kerülnek semennyi pénzbe sem! A lakóhelyünk környékéről könnyen lehet, hogy tudunk szerezni mulcsnak, komposztnak valót. Nézzünk körbe a környéken évelő növények után, és hozzunk el belőle, ha szabad, telepítsük be a kertünkbe és szaporítsuk! Erdő közelében élők például könnyűszerrel szerezhetnek be borostyánt a környékről (interneten utána lehet olvasni a szaporítás módjának). Használjuk ki az ismerőseinkkel való növénycsere lehetőségét is a házilagos kertépítés során! Tetemes összegeket megspórolhatunk.

6. Kezdjük kicsiben!
Vásároljuk meg inkább a kisebb növényeket, amennyiben azok lényegesen olcsóbbak annál, mint amibe a kifejlettebb példányok kerülnek. Beletelik ugyan néhány évbe, mire a kisebb növények felcseperednek, de ha megfelelően gondoskodunk róluk, akkor idővel ezek is szép, érett növényekké növik ki magukat!

7. Komposztáljunk!
A kerti és háztartási szerves hulladékok jelentős része komposztálható, és felhasználható talajjavítás, szervestrágyázás céljából.

8. Használjuk okosan a vizet!
Ha azt szeretnénk, hogy olcsóbban jöjjünk ki a kertépítésből, akkor érdemes olyan növényeket választani, amelyek viszonylag jól tűrik a szárazságot, így spórolhatunk a karbantartási költségeken. Persze öntözési költségeink akkor is lesznek, ha szárazságtűrő növényeket telepítünk a kertbe, de legalább csak minimális mértékben. Emellett érdemes figyelni arra is, hogy hogyan használjuk a vizet a kertben. Például a csepegtető rendszerek és az öntözőrendszer használata lehetővé teszi, hogy a vizet célzottabban juttassuk el a növényekhez, így kevesebb vízre van szükség, és így csökkenthetjük a vízszámlánkat.

9. Tudjuk, mikor kell szakemberhez fordulni!
Az olcsó kertépítés házilag történő kivitelezésével lényeges pénzösszegeket spórolhatunk meg akkor, ha mondjuk kisebb, régi bokrok kiirtásáról, virágok kiszedéséről, vagy a földmunka elvégzéséről (pl. a kert felásása) van szó. Ellenben például egy 20 méteres fa kivágása, vagy egy automata öntözőrendszer összeszerelése és telepítése esetében már nem érdemes a házilagos kivitelezéssel próbálkoznunk. Összességében ugyanis többet bukhatunk rajta anyagilag, mintha már első alkalommal szakemberhez fordulnánk.

10. Legyünk türelmesek!
Legyünk vele tisztában, és ne is frusztráljuk magunkat emiatt: A növényeink nem nőnek ki máról holnapra, nem lesznek kifejlettek az első két-három évben (cserjék és fák esetén ez az idő hosszabb). Inkább élvezzük a folyamat szépségét – na és persze a pénzt, amit megtakarítottunk!

 

 

Ajánlott eszköz lista, amelyek mindenképpen szükségesek egy kertépítéshez:

1. Ásó, kapa, lapát több fajta kivitelben https://szerszamexpress.hu/termekkategoria/kert/aso-kapa-lapat-vasvilla/

2. Öntözéssel, locsolással kapcsolatban itt találhatók megfelelő eszközök, öntözőfejek, locsolófejek, csövek stb:  https://szerszamexpress.hu/termekkategoria/kert/locsolastechnika/

3. Amennyiben el kell távolítani, esetleg le kell vágni korábbi, vadonnőtt vagy nem gondozott fákat, bokrokat érdemes baltát, fűrészt vásárolni : https://szerszamexpress.hu/termekkategoria/kert/kerti-fureszek/ | https://szerszamexpress.hu/termekkategoria/kert/baltak-fejszek/

4. Amennyiben már meglévő kertünket szeretnénk gondozni, esetleg már a füvesítés is megvolt, akkor biztosan szükség lesz fűnyíróra: https://szerszamexpress.hu/termekkategoria/kert/kerti-gep/funyiro/

 

További hasznos információkért, tippekért írjon nekünk: ugyfelszolgalat@szerszamexpress.hu, segítünk!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük